Hedefe Ulaşmak İçin Yapılması Gerekenler

Aylık Bülten

Güncel çalışmalarımdan, yayınladığım yazı ve videolardan en hızlı şekilde haberdar olmak için, aylık bültenime üye olun.

    “Engeller, hedefinizden gözlerinizi kaçırdığınızda gördüğünüz
    ürkütücü şeylerdir.”
    – Henry Ford

    Koyduğunuz bir hedefe ulaşmak için istikrarlı olabiliyor musunuz? Cevabınız hayır ise, bu yazıyı muhakkak sonuna kadar okuyun.

    2011 yılbaşından birkaç gün sonraydı. İnternette dolaşırken Facebook’ta bir videoya rast geldim. Öylesine tıklayıp izlemeye başladım. Videonun konusu, yeni yıl kararlarıyla ilgiliydi. Pek çok kişinin, her yeni yıla girerken, büyük bir motivasyonla hedefler koyup yeni kararlar almalarına rağmen, bir süre sonra verdikleri bu kararları uygulamayı bıraktıklarını ve hedeflerini bir sonraki yıla ertelediklerini anlatıyordu. Örneğin, düzenli spor yapacağım, dengeli besleneceğim, 5 kilo vereceğim, her ay kenara bir küçük altın koyacağım, vs. gibi. Konu beni hemen içine çekiverdi. Zira ben de, aynen videoda anlatıldığı gibi davranıyor, yılın sonunda ise kendi kendime hayıflanıyordum.

    Seyrettiğim bu video sayesinde hedefe ulaşmak için neyi yanlış yaptığımı nihayet anladım. Zira doğru hedef koymayı bilmiyordum!

    Peki ama nasıl doğru hedef koyacağız? Hedef koyarken neyi yanlış yapıyoruz?

    Doğru Hedef Nasıl Koyulur?

    Videoda, “hedefler”iniz ile bu hedeflere ulaşmak için “yapılması gereken”leri birbirinden ayırın diyordu. Çünkü insanlar genellikle  “yapılması gerekenler” listesindeki maddeleri kendilerine hedef olarak koymaya çalışıyorlar. Halbuki onlar sadece “yapılması gereken” bir şeyler ama “gerçek hedef” değiller.

    Kendimden örnek vermek gerekirse; her gün düzenli bir şekilde nefes egzersizi ve meditasyon yapmak, her hafta en az bir blog yazısı ve YouTube videosu yayınlamak istiyordum. Kendimi ne kadar zorlasam da ancak kısa bir süre boyunca bu kararları uygulayabiliyor, sonrasında ise “gayet mantıklı” mazeretlere yenik düşüyordum. İşin ucunu bir kere kaçırınca da, yeniden düzene girmekte zorlanıyordum.

    Yapmayı istediğim bu eylemleri gözden geçirdiğimde, hepsinin birer “yapılması gereken” olduğunu fark ettim. Tıpkı videoda anlatıldığı gibi, bunları bağlayan gerçek bir hedefim yoktu:(

    Her “yapılması gereken” şey aslında belli bir amaca hizmet etmeli ve bize fayda sağlamalı. Bize fayda sağlamayan ve herhangi bir amaca hizmet etmeyen bir şeyi neden yapmaya devam edelim ki?

    Dolayısıyla, gerçek bir amacımız olmadıkça, hedefe ulaşmak için yapmamız gereken hiçbir eylemde sebat edemiyor ve alışkanlık edinemiyoruz.

    Hedefe Giden Yeni Yollar Keşfet

    İşte o an, çok uzundur süredir kafamda dolanan bölük pörçük düşünceler aniden bir araya geldi. Aynen bir puzzle gibi, ayrı ayrı hiçbir anlam ifade etmeyen bu düşünce parçacıkları, bir araya geldiği anda aradığım cevabı bana getirdi. Hayatımın Amacı Ne? yazımda detaylıca anlattığım karmaşık zihin durumum artık kristal netliği kazanmıştı.

    Anladım ki, her gün yapmak istediğim bu eylemlerden beklediğim ana fayda aslında farkındalıktı. Kendimin, hayatımın ve yaşadığım evrenin daha fazla farkında olmak istiyordum. Hedefimi net olarak ortaya koyduğum o noktada, bu hedefe ulaşmak için “yapılması gerekenler” konusunda tutarlı ve daimi olmak kaçınılmazdı.

    İşin daha da güzel tarafı, ana hedefe ulaşmak için sandığımdan çok daha fazla yol olduğunu fark ettim. Örneğin; yazı yazarak düşüncelerimi düzenleyip kendi farkındalığımı artırabilirim. Bu yazdıklarımı blogumda paylaştığımda ise, hem başkalarına yardımcı olur, hem de onlardan gelecek yardım için ortam yaratabilirim.

    Hedeflerinizi Gözden Geçirin

    Bugüne kadar bir türlü ulaşamadığınız hedeflerinizi yeniden gözden geçirin. Bunlar gerçekten birer hedef mi, yoksa “yapılması gerekenler” mi? Eğer bunların “yapılması gerekenler” olduğunu görürseniz, “bunu yapmaktan beklediğim gerçek fayda nedir?” diye kendinize sorun.

    Kendinize gerçekten dürüst davranırsanız, vereceğiniz cevap sizi ana hedefinize götürecektir. Sonrasında ise belirlediğinizde bu ana hedefe ulaşmak için pek çok farklı yol olduğunu görecek ve aralarından en uygun olanları hayatınıza daha kolay adapte edeceksiniz.

    Örneğin “bu yıl 5 kilo vermeyi hedefliyorum” dediğinizi varsayalım. Aslında bu bir hedef olamaz. Sadece “yapılması gerekenler” listesindeki bir madde olabilir. Peki ama 5 kilo vermekten beklediğiniz ana fayda ne? Daha sağlıklı olmak mı? Kendini daha güzel hissetmek mi? Özgüveni artırmak mı?

    Diyelim ki cevabınız “özgüveni artırmak” olsun. Bu sefer kendinize “özgüvenimi artırmak için neler yapabilirim?” diye sorun. Göreceksiniz ki, bu sorunun tek cevabı kilo vermek olmayacak. Kendinize olan güveninizi geliştirmek için kilo vermenin yanı sıra yapabileceğiniz pek çok şey olduğunu fark edeceksiniz.

    Böylece hem “gerçek hedefinizi” hem de bu hedefe ulaşmanızı sağlayacak “yapılması gerekenler” listenizi belirlemiş olacaksınız. Bundan sonra geriye kalan tek şey “harekete geçmek!”

    Sevgiler!
    Esra

    “İstemek, İstiyorum demek değil,
    harekete geçmektir.”
    – A. Maurois